Debat en Podcast: Verhoging bijtelling elektrische auto’s

 

Verhoging zakelijke bijtelling

 

Op 24 maart organiseren FIER en de Automotive Campus in Helmond een debat over de verhoging van de zakelijke bijtelling op elektrisch rijden. Het debat vindt plaats in de reeks Realistische Routes naar Parijs, waarvan vorig jaar de eerste editie werd gehouden. Aanleiding voor het eerste debat dit jaar is de verhoging van het bijtellingspercentage van 4 naar 8 procent. FIER voerde onderzoek uit naar de gevolgen van deze kostenverhoging,. Edwin Bestebreurtje spreekt in de podcast over de negatieve effecten die dit politieke besluit kan hebben op de Nederlandse werkgelegenheid. Belangrijk punt van discussie, aangezien de overheid al heeft besloten dat in 2026 de bijtelling maar liefst 22 procent gaat bedragen.

 

Reeds aangemeld als panelleden voor het debat zijn: 

 

Meld u hier aan voor het debat op 24 maart 2020 (inloop vanaf 14:00u)

 

Luister hier de podcast via Innovation Origins.

 

Bestebreurtje: “Er rijden zo’n honderd duizend elektrische auto’s in Nederland, dit is een klein aantal op de in totaal acht miljoen auto’s in ons land. Wij zien na de verhoging in bijtelling al direct een afname in de aanschaf van elektrische auto’s zoals de Tesla Model 3.” Volgens hem zouden er vrijwel geen elektrische auto’s meer verkocht of geleased worden als de bijtelling nu gelijk zou worden getrokken met die van benzineauto’s: “Het gat in de aanschafwaarde is te groot. Een hoge bijtelling maakt het daarom onaantrekkelijk om een elektrische auto te kopen.”

 

Het huidige innovatieklimaat in de automotive sector moet volgens Bestebreurtje worden behouden door nieuwe en groeiende partijen in Nederland aan te blijven trekken. “Nederland loopt samen met Noorwegen voorop in de duurzame mobiliteit. Met name de laad-infrastructuur is in Nederland ver ontwikkeld, en de oplaad-technologieën die hier worden geproduceerd zijn inmiddels een belangrijk exportproduct. Dit gaat verder dan alleen toepassingen voor personenwagens, deze toepassingen kunnen ook worden gebruikt in andere typen voertuigen.” Volgens Edwin zou de overheid voorzichtig moeten zijn met besluiten omtrent de zakelijke bijtelling. Als gevolg hiervan zou elektrisch rijden, en daarmee de groei in de ontwikkeling van deze branche, kunnen stagneren. Met negatieve gevolgen voor de Nederlandse economie.

 

Elektrisch rijden in Duitsland

 

Naast de verhoging van de bijtelling vertelt Bestebreurtje over zijn visie op de ontwikkeling van nieuwe elektrische modellen, de kosten die de aanschaf van zo’n auto met zich meebrengt en zijn functie als penvoerder in het proces van het verkennen van mogelijkheden voor business in de elektrische mobiliteit in Duitsland. Hij begeleidt sinds 2015 handelsmissies naar Duitsland, en herkent veel verschillen tussen Nederlanders en hun oosterburen: “Duitsers gaan erg voorzichtig om met verandering, ze hebben immers lange tijd iets gedaan waar ze ontzettend goed in zijn en wijken hier niet graag van af.”

 

Echter verwacht hij dat, na de inmiddels drie jaar oude aankondiging van de veranderingsstrategie die volgde na het schandaal ‘Dieselgate’, de Duitsers een inhaalslag gaan maken, en uiteindelijk de Nederlandse elektrische mobiliteitsbranche inhalen: “Die strategie gaat haar vruchten nog afwerpen. Het gaat nu minder met de economie in Duitsland, maar Duitsers hebben een lange adem. Zij kunnen een crisis lang overleven. En als ze dan weer op gang komen, halen ze je weer in.”

 

Meld u hier aan voor het debat op 24 maart 2020 (inloop vanaf 14:00u)

 

Luister hier de podcast via Innovation Origins.